Blogindlæg

Havekrukker skaber liv i haven

Foråret nærmer sig og med den kan vi se frem til nogle dejlige måneder i have og på terrassen. Og for mange af os er det også tid til at få ryddet lidt op, fejet efterårets blade sammen og måske friske op med nogle nye planter og havekrukker.

Havekrukker i mange designs

En havekrukke er ikke bare en havekrukke. De findes i mange størrelser og ikke mindst i mange forskellige materialer og designs.

De fleste af de billigste havekrukker på markedet finder du i byggemarkederne. De er som regel designet og produceret i Fjernøsten. Og det er der som sådan ikke noget galt med. Problemet er, at de lavet til at matche en byggestil langt fra den danske.

Men der findes også gode alternativer.

En af Danmarks mest erfarne og respekterede keramikere, Christian Bruun tilbyder for eksempel en serie af keramiske havekrukker, der er særligt tilpasset danske boliger og haver. De fås i mange farver og flere størrelser, fra 36 cm til 46 cm i bredden.

Og de koster faktisk ikke mere end de havekrukker du kan finde på mange planteskoler. At du så ved samme lejlighed kan støtte en dansk kunsthåndværker er bare et ekstra lille plus.

Havekrukker, plantekrukker og blomsterkrukker

Kært barn har mange navne. Det gælder også for havekrukker. De fleste kalder det for en havekrukke, men mange kalder dem også plantekrukker og blomsterkrukker. Men er der i virkeligheden en forskel?

Nej, i princippet kan alle tre være den samme krukke. Forskellen ligger nok mest i hvad det er vi forventer at bruge havekrukken til.

Mange bruger havekrukkerne til at plante blomster, som de placerer på terrassen. Den slags kalder mange for en blomsterkrukke. Men man kan også plante krydderurter, eller små træer i dem, og så kan de jo med rette kaldes for en plantekrukke.

Men teknisk set er der ingen forskel. Havekrukker med dræn (hul i bunden) kan bruges til at plante alle forskellige typer af planter og blomster.

Er havekrukker frostsikre?

Det er langt fra alle havekrukker der kan tåle at stå ude hele året. Det afhænger meget af materialet og måden det er fremstillet på.

Hvis havekrukken er fremstillet i plastik, kan den naturligvis tåle det meste. Men plastik havekrukker er bare heller ikke så smukke og charmerende, som dem der er fremstillet i keramiske materialer.

Mange af de keramiske havekrukker kan bruges både ude og inde og en del af dem er frostsikre. Men ikke dem alle. Særligt dem der er lavet til de mere sydlige breddegrader, kan have problemer med det danske vejr. Så også på dette punkt kan der være fordele ved at købe en havekrukke der er dansk designet og tilpasset danske forhold.

Er du i tvivl, så spørg dine leverandør inden du køber. Nogle giver frost-garanti og det er jo at foretrække, hvis din havekrukke skal stå udenfor.

 

Kommentarer lukket til Havekrukker skaber liv i haven