Blogindlæg

Design din have med højbede

Højbede er blevet en stor trend – i al fra villahaver til kolonihaven. Ja selv havearkitekter og designere har fået fokus på denne måde at skabe en smuk have på. Og det er der flere gode grunde til. Udover at højbede kan give rigtigt gode vækstforhold for diverse planter, så er det også en måde at sætte et designmæssigt præg på sin have.

 

Højbede i corten stål er en af de største trends lige nu

 

Mange har fået øjnene op for det rå look man får fra et højbed i corten stål. Du kender denne type bed på den intense rustrøde farve, der står virkeligt godt til de grønne planter og blade. Oprindeligt er corten stål udviklet til overflader, der skal modstå stort slid fra vind og vejr. Derfor er de meget vejrbestandigt og et virkeligt godt materiale i et højbed, hvor kanterne er i konstant kontakt med den fugtige jord. Materialet betyder, at gennemtæring sker langsommere end hvis du bruger almindeligt stål.

 

Mange muligheder for form og farve

 

Når du anlægger din have, skal du virkeligt slippe fantasien fri, for du har frie rammer til at lave et design, der passer præcis til dig – både æstetisk og funktionelt.

Du kan få højbede i alle former, materialer og farver. Er du til naturfarver, kan du vælge marksten, tegl og gammelt genbrugstræ. Er du mere til det metalliske look, så findes der cortenstål og almindeligt jern, det giver det rustrøde look. Derudover kan du også skabe blanke flader med galvaniseret stål og aluminium. Sidstnævnte fremstilles også ofte med en lakeret finish i alverdens farver. Det kan dog være nødvendigt at lave en specialbestilling på dette.

 

Derudover så er der også mange muligheder ifht form og størrelse. Du behøver ikke vælge det klassiske aflange bed. Du kan også sagtens få runde højbede, smalle aflange og kvadratiske højbede. Dertil kan du sagtens få dem i en god højde, så du kan bruge dem som afskærmning og inddeling af områder i haven.

 

Skab dybde i haven med modul højbede

 

De mest fantasifulde haver benytter ofte et modulbaseret højbedssystem. Her stables bedene og danner forskellige niveauer. Det kan give et smukt og meget dramatisk udtryk i haven. Ofte vil man gerne designe en have med en forgrund, mellemniveau og baggrund, og det er nemt at bygge en have op på denne måde, når bedene bygges i moduler. 

Er du nysgerri på det modubaserede design, kan det anbefales af finde en type højbed der er egnet til formålet og hvor man kan få beslag til at samle modulerne.

 

Vi du gerne lære mere om, hvordan du integrerer smukt design i din have, kan du tjekke www.designvalley.dk for mere inspiration

Kommentarer lukket til Design din have med højbede